PC gaming na het oplopen van hersenletsel
Mijn naam is Mariska Kruissink en ik ben vrijwilligster bij NMAgaming. Ik ben 26 jaar oud, toen ik 23 was heb ik hersenletsel door trombose en bloedingen opgelopen. Ik was altijd al een gamer, maar door mijn beperking lukte dit opeens niet meer. NMAgaming heeft me geholpen om weer te kunnen gamen.
Mijn verhaal begon in 2018 toen ik afstudeerde aan de HvA (Hogeschool van Amsterdam) als ergotherapeut. Ongeveer een half jaar na mijn afstuderen werd ik ziek. Door trombose ontstonden een aantal bloedingen als complicatie en dit samen maakte schade in mijn hersenen. Met als gevolg een halfzijdige verlamming links. Dit betekende revalideren en alles opnieuw leren. Zelfstandig zitten ging al niet. Na een herstel periode in het ziekenhuis ben ik aan mijn revalidatie begonnen in het Daan Theeuwes Centrum. Hier heb ik 15 maanden intensief gewerkt aan mijn herstel met geweldig resultaat als gevolg, waar ik erg blij mee ben. De volgende stappen waren zelfstandig wonen, re-integreren en hobby’s weer oppakken. Eén van deze hobby’s is gamen! In mijn geval gaat dit om gamen op de PC.
Mocht u mijn revalidatie verhaal uitgebreider willen lezen, dan kunt u dat hier vinden.
Ik ben ongeveer een jaar bezig geweest met oefenen, nieuwe spullen aanschaffen, uitproberen en weer terug sturen of huidige spullen aanpassen. Ik heb van alles geprobeerd tot mijn eigen ideeën echt op waren. Helaas kreeg ik het niet voor elkaar om mijn favoriete spel te spelen. Dit kwam hoofdzakelijk doordat de functie in mijn linker hand toch beperkter is gebleven, ondanks dat ik ver in mijn herstel ben gekomen. Fijne motoriek blijft lastig waardoor indrukken van de toetsen op een toetsenbord of knoppen op de normale controller mij niet lukt. Ik heb bijvoorbeeld geoefend met een gaming toetsenbord met lichte knoppen, anti-slip materiaal op de meest gebruikte toetsen gemaakt en daarna zelfs knoppen uit het toetsenbord gehaald. Als laatste heb ik een toetsenbord voor slechtzienden gekocht (deze is ook op het filmpje hieronder te zien). Het voordeel is dat dit toetsenbord grote knoppen heeft en dit maakte het mogelijk met concentratie en geduld te typen. Dit loste het game probleem alleen nog niet op. Ik wilde eigenlijk gaan accepteren dat het niet zou gaan lukken om mijn favoriete spel weer te spelen. Mijn laatste poging was NMAgaming bellen voor hulp. Iets wat ik al veel eerder al had moeten doen 🙂.
We zijn telefonisch aan de slag gegaan, er is mij meer uitgelegd over de stichting, hoe ze werken en wat ze voor mij konden betekenen. Vervolgens zijn we gaan doorspreken waar ik tegenaan liep en wat ik al geprobeerd had. Al snel hadden we een plan klaar liggen. Ik was super enthousiast! Ik had weer hoop terug gekregen dat we het misschien toch voor elkaar konden krijgen, ongelofelijk!
Binnen een paar dagen kreeg ik al pakketjes met spullen binnen om uit te proberen. Het uitgedachte plan moest natuurlijk ook getest worden. Iedereen is anders en geen beperking is hetzelfde. Vervolgens zijn we samen telefonisch het aansluiten gaan doorlopen en kon ik daarna aan de slag met uitproberen om tot de ideale game setup te komen.
Mijn game setup
- Xbox adaptive controller
- Logitech extreme 3D PRO joystick
- my puff switch – blaas/ zuig schakelaar
- Razer Naga Trinity – MMO/MOBA Gaming Muis
- Slechtziende toetsenbord
Ik heb de Xbox adaptive controller als basis voor mijn game setup. Hieraan zitten mijn joystick en zuig/blaasschakelaar gekoppeld en de muis zit gewoon aan mijn pc. Met de joystick bestuur ik het rondlopen in het spel en met de muis kijk ik rond. De joystick heeft ook 1 trigger bij mijn wijsvinger die ik gebruik om mijn poppetje te laten rennen i.p.v. lopen. De muis is geen aangepaste muis, het is een gewone gaming muis. Doordat er 12 extra knoppen op zitten betekent dit dat ik 12 functies met mijn rechter (goede) hand kan bedienen. Als laatste maak ik gebruik van de zuig/blaasschakelaar. Hiermee kan ik twee functies bedienen. Het blazen gebruik ik om te springen, wat ik in het spel veel en snel moet doen. Het zuigen stel ik per spel in naar een functie die in een bepaald spel belangrijk is maar minder vaak voorkomt dan springen.
Samen online gamen met STEAM
Ik game op mijn pc via STEAM. Gamen kun je natuurlijk op veel verschillende manieren doen, bijvoorbeeld op een console, een handheld console op een pc of zelfs op je telefoon. Je kunt een game op een cd kopen maar dit wordt steeds minder gedaan. Je kunt ook in je internet browser spelletjes opzoeken en spelen. De meest populaire manier is online via STEAM. Hier kun je een enorm aanbod aan spellen vinden voor jong en oud. Wat ideaal is, is dat je spellen koopt en dan worden ze toegevoegd aan je account. Je kunt een spel dan gemakkelijk downloaden wanneer je dit wil spelen en weer verwijderen als je hem niet meer nodig hebt. Het spel zal altijd van jou blijven en je kunt ze dus downloaden en spelen wanneer jij wilt. Wat ook leuk is aan steam is dat ze via hun platform contact met andere gamers van over de hele wereld stimuleren. Je hebt per spel forums waar je vragen kan stellen of bijvoorbeeld andere gamers kunt zoeken. Dit doe ik ook, geen van mijn vrienden speelt ARK Survival Evolved. Ik speel het spel wel graag samen, dus ik ben blij dat ik op STEAM andere mensen kan vinden om het samen mee te spelen.
Discord
Een veel gebruikt programma onder PC gamers is Discord. Dit gebruik ik ook, dit programma is ontwikkeld om contact te hebben met je mede gamers op diverse manieren. Er zijn binnen Discord groepen (servers) waar je je bij kan aansluiten, bijvoorbeeld gerelateerd aan jouw game of algemener, zoals een groep voor Nederlandse gamers. Je kunt ook je eigen groep starten om met je groep contact te kunnen hebben waar je mee samen speelt. Dit kan doormiddel van chatten of praten. Het programma draait actief op de achtergrond en tijdens je spel kan je onderling praten maar nog steeds ook je spel horen.
Een leuke tip is het kanaal van Hiperks op Discord. Hier ben ik zelf ook met plezier actief onderdeel van. Hiperks is een foundation opgericht om gamers met een lichamelijke beperking en/of NAH (niet aangeboren hersenletsel) van 12 t/m 35 jaar oud samen te brengen om plezier te hebben online tijdens het gamen en een vergroot sociaal contact te kunnen bieden.