Wat als je lijf niet wil maar je geest wel én je samen met je leeftijdsgenoten wilt gamen? Luna (11 jaar) worstelde samen met haar moeder Renske met deze vraag. Via de stichting NMA Gaming werd een aangepaste game-set besteld. Maar hoe nu verder? Fysiotherapeut Matthijs Dijkema van Revalidatie Friesland bood de oplossing.
Luna kwam eerst naar het Oefenlandschap met haar eigen game-set. Daarna volgde een thuisbezoek voor hulp en advies op maat. Nu is Luna fanatiek gamer en kan ze samen met leeftijdsgenootjes in de wereld van games duiken. Luna: “Ik vind het heel erg leuk dat ik nu kan gamen. Je bent even in een andere wereld. Dan kun je alles om je heen even vergeten. En dat is fijn, dan is het net alsof je eventjes niet dat nare gevoel hebt.”
Noordzeeziekte
Luna heeft de Noordzeeziekte. Dit is een aandoening waarbij de hersenen de spieren niet goed kunnen aansturen door een ‘foutje’ in het DNA. Dit resulteert in epilepsie, ataxie en spierschokken. Bij Luna uit het zich in veel bewegingsonrust en het niet goed kunnen aansturen van haar beide handen. Luna heeft dan ook weinig mogelijkheden om met andere kinderen te spelen.
Blokkade
Omdat Luna graag met klasgenootjes wilde gamen bestelde haar moeder een aangepaste gaming-set. Renske: “Na aanschaf van het materiaal begon het eigenlijk pas. Welke knoppen wel en welke niet? Hoe groot moeten de knoppen zijn voor Luna? Welke opstelling? Welke spelletjes? Hoe kan Luna goed zitten en gamen tegelijk? Er waren zoveel vragen dat ik blokkeerde. Het spul zat lang in een doos.”
Via de ergotherapeut kwam de hulpvraag uiteindelijk bij fysiotherapeut Matthijs terecht. Matthijs is expert op het gebied van serious gaming. Samen onderzochten ze in het Oefenlandschap welke spelletjes geschikt waren en welke opstelling voor Luna werkte. Matthijs: “Daarna ben ik nog bij Luna thuis geweest om de juiste situatie voor het gamen te onderzoeken en creëren. Luna bleek na schooltijd vaak in bed te zitten zodat ze zelfstandig TV kon kijken. Gamen vanuit bed leek haar wel wat. Samen met de technische dienst hebben we speciaal voor Luna een gameblad ontworpen met een aangepaste controller en aangepaste knoppen. Het blad past ook op Luna haar elektrische rolstoel. Luna bedient met haar rechterhand de joystick en met haar linkerhand drukt ze de knoppen in. Nu kan ze racen, vliegen, springen, schieten en zelfs met anderen gamen!”
In onderstaande video is Luna bezig met het testen van de game opstelling.
Goud waard
Met aangepast gamen gaat er een wereld voor Luna open. “Laatst was een oud klasgenootje op bezoek om met haar te gamen. Ze lagen helemaal in een deuk tijdens het spelen, dat is goud waard”, aldus Luna’s moeder.
Stichting het gehandicapte kind sponsort kinderen zoals Luna. Dankzij hun bijdrage kan NMAgaming aangepaste game apparatuur uitlenen aan kinderen met een ernstige beperking.