“Met behulp van oogbesturing gaat er een wereld voor mij open”

Jasper van Dijk

Dronten, 25 juli 2024

Jasper van Dijk kan sinds een paar maanden gamen. Dat doet hij via oogbesturing en er is een wereld voor hem open gegaan, zo laat hij weten. “Dat was in het begin wel even wennen maar hoe snel hij nu Bubble Shooter speelt is fantastisch,” vertelt zijn begeleider Martijn Ouwehand die af en toe wat toelicht omdat het voor Jasper lastig is om veel achter elkaar te praten.

De 29-jarige Jasper woont na even elders te hebben gewoond nu weer bij zijn ouders in Dronten. Hij heeft Duchenne spierdystrofie waardoor zijn spieren worden aangetast. Om te kunnen gamen probeerden ze eerst andere opties. “Ik had een gameconsole te leen van NMA Gaming waarbij de knoppen waren aangepast.” Dat werkte eigenlijk niet. Martijn licht toe. “Het ging toen even wat minder goed met Jasper waardoor hij de motivatie en de energie niet kon opbrengen om hiermee te oefenen.”

Eerst flink updaten

Na een gesprek met Ruud van der Wel van NMA Gaming, kwamen ze op de mogelijkheid van oogbesturing. “Dat heb ik eerst geprobeerd, maar dat was veel gedoe met updates om het aan het werk te krijgen. Die aparte computer was niet up-to-date,” aldus Jasper. Martijn: “Het kostte flink wat tijd om alle updates uit te voeren en dat heb ik thuis gedaan zodat Jasper er geen last van had.” Uiteindelijk waren ze twee maanden verder voordat Jasper met de oogbesturing kon oefenen. Dat was in het begin wel wennen. “Jasper ging het met hoofdbewegingen compenseren, maar nu is hij er erg handig in geworden,” vertelt Martijn.

Professionele oogcomputer

Jasper gaat eenmaal per week gamen op de dagbesteding in Almere. “Er waren weinig activiteiten waaraan Jasper kon meedoen, dus we zijn erover in gesprek gegaan,” licht Martijn toe. “Toen kwamen we er op uit dat Jasper hier als activiteit met de oogbesturing kan oefenen.” Dat is niet alleen handig voor het gamen. “We hebben bij de verzekering nu een professionele oogcomputer aangevraagd waardoor Jasper ook andere dingen kan doen zoals e-mailen en dingen opzoeken op internet.”

Wachten en nog eens wachten

Dan gaat er een nog grotere wereld voor hem open, want nu kan Jasper wel een berichtje typen met behulp van de programma Click2phone op de telefoon en Grid3 op de laptop, maar dat duurt eindeloos. Martijn: “Het is vooral wachten, wachten en nog eens wachten totdat er een woordje klaar is. Met de professionele oogcomputer kan hij straks razendsnel een berichtje schrijven. Als ik zie hoe snel hij nu al met de muis over het veld gaat in Bubble Shooter, gaat hem dat veel plezier opleveren.”

Nieuwe spellen proberen

Er zijn meer spellen om te spelen, maar Jasper heeft tijd nodig om eraan te wennen. “Ik zie veel beren op de weg en vind het lastig om nieuwe dingen te proberen.” Maar Martijn heeft al iets nieuws op het oog. “Minecraft. Dat opent weer een andere nieuwe wereld. Jasper wil het wel maar hij zit zichzelf soms in de weg.” Jasper: “Ik houd van gamen, dus ik kijk er wel naar uit.” Martijn bevestigt dit. “Ik merk dat als Jasper aan het gamen is, hij even geen tijd heeft om te piekeren. En als hij dan na afloop zegt: ‘Oh, Martijn, ik voel mij weer fantastisch’, is dat natuurlijk geweldig, beter bewijs is er niet.”

Mailen wordt een lolletje

Jasper kan het anderen zeker aanraden om een computer met oogbesturing te proberen. “Ze kunnen contact opnemen met NMA Gaming. Je kunt een apparaat in bruikleen krijgen en de kinderziektes zijn er nu vast wel uit.” Die oogbesturing is super. Martijn: “Neem contact op met je zorgverzekering, zeker als het met de hand typen of knoppen bedienen steeds lastiger gaat. Er zijn dus communicatiemogelijkheden. Als die professionele oogcomputer er straks is, wordt een mailtje schrijven voor Jasper een lolletje.”

De opstelling van Jasper
Jasper heeft via NMAgaming de volgende spullen geleend:
een Windows Laptop,
een Tobii Eye Tracker 5*
een USB switch interface
2 ultra light schakelaars

*De Tobii Eye Tracker 5 (€ 279) is speciaal gemaakt voor gaming en niet om de muis te bedienen. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt om in een spel rond te kunnen kijken.
Hij is dus niet bedoeld om de muiscursor te bewegen. Echter in combinatie met PROJECT IRIS (€ 39) software kunt u met deze Eye Tracker toch gewoon de muis bewegen.
Een Tobii Eye Tracker systeem om de computer te bedienen kost heel veel geld. De firma Tobii zal onze oplossing niet zo fijn vinden. Echter ons ging het om Jasper te helpen. Jasper is nu bezig om via de zorgverzekering een volwaardig systeem aan te schaffen. Ruud van der Wel

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music